Kapitein Lodewijk Timmermans

 

 

 

Vast met de geschiedenis van de begraafplaats verbonden is de Nederlandse Kapitein Lodewijk Timmermans, die in opdracht van zijn regering van 1948 t/m 1976 als verantwoordelijke begraafplaatsbeheerder werkte en als "vader van de Duitse militaire begraafplaats" geldt

 


In de buurt van de centrale herdenkingsplaats bevindt zich een herdenkingssteen voor Kapitein Timmermans. Kapitein Timmermans had in de Tweede Wereldoorlog voor Nederland tegen de Duitse militairen gestreden. Na de Duitse bezetting in 1940 sloot hij zich aan bij een Nederlandse verzetsgroep. In 1945 hoorde hij bij een mijnen zoek commando en stapte op een houtmijn. Hij kwam in een Canadees lazaret, waarin ook andere Nederlanders, Belgen, Canadezen, Amerikanen en zelfs Duitsers werden verpleegd. Naast hem lag een gewonde Duitse militair. Nadat deze jonge Duitse militair was genezen, bleef hij zorgen voor Kapitein Timmermans. Onvermijdelijk waren er dialogen tussen de twee. Bij Kapitein Timmermans en de jonge Duitse militair werd het duidelijk dat vele vooroordelen die ze van elkaar hadden, niet juist waren. Kapitein Timmermans realiseerde zich, dat er veel jonge Duitse militairen waren die het leger in moesten en niet vrijwillig zijn gegaan.
In 1948 - drie jaar na het einde van de oorlog - kreeg Kapitein Timmermans de gelegenheid, om tijdelijke de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn te beheren. Uiteindelijk bleef hij 28 jaar. Hij legde oorlogsgraven aan, verzorgde ze, identificeerde doden, leidde bezoekersgroepen rond en informeerde nabestaanden. Ook was hij betrokken bij het jeugdwerk. Samen met een Beierse pastoor en de toenmalige pastoor uit Ysselsteyn organiseerde hij voor het eerst jeugdontmoetingen in de buurt van de begraafplaats. Toen nog in de vorm van tentenkampen.
Door zijn werk voor de Nederlandse-Duitse verzoening na de Tweede Wereldoorlog was hij een heel belangrijke integratiefiguur. 
Voordat hij in 1995 overleed, had hij een laatste wens: Hij wilde dat zijn as op de begraafplaats werd uitgestrooid. Dit werd dan ook in 1995 gedaan.
 

 

 

 

Top