American Cemetery Ardennes (B)

 

 

Deze begraafplaats die ruim 36ha beslaat werd op 7 september 1944 bevrijd door eenheden van de 3th Armoured Division

Op 8 februari 1945 werd de begraafplaats in gebruik genomen. Na de oorlog werd deze plek aangewezen als een permanente begraafplaats en uit eerbied en dankbaarheid heeft de Belgische  regering de grond in eigendom genomen en in eeuwigdurende gebruik afgestaan. Een aantal van de alhier begraven soldaten gaven hun leven  bij het afslaan van het laatste Duitse offensief in de Ardennen in december'44 en januari'45. de begraafplaats heeft een rechthoekige vorm en is verdeeld in 4 vakken. Deze 4 vakken zijn aangelegd in de vorm van een Grieks kruis en worden van elkaar gescheiden door twee elkaar kruisende paden. De begraafplaats is te bereiken via enkele brede treden. Hier liggen 5328 Amerikaanse soldaten begraven 60% van hen waren vliegeniers. Deze doden, die hun leven gaven in dienst van hun vaderland, kwamen uit alle staten van de Verenigde Staten. 777 grafstenen markeren de graven van 792 onbekenden. In 11 gevallen werden 2 broers begraven. In 3 gevallen geeft een steen het gemeenschappelijk graf aan van 2 geÔdentificeerde bemanningsleden van vliegtuigen. Een grafsteen met de davidster voor diegene die het Joodse geloof beleden en een Latijns kruis voor alle anderen. Aan het oostelijke uiteinde van het centrale dwarspad bevindt zich een bronzen beeld dat de Amerikaanse jeugd symboliseert. De architecten van de begraafplaats en het monument waren Reinhard,Hofmeister en Walquist, uit New York. De tuin-en landschapsarchitect was Richard K. Weber uit Roslyn, Long Island. De aanleg van de begraafplaats en gedenkteken was gereed in 1960. De inwijdingceremonie werd gehouden op 11 juni 1960.

 

Ardennes Military Cemetery 1946

 

Het Memorial/Chapel is rechthoekig van vorm en opgetrokken uit Engelse portland whitbed kalksteen. Het rust op een voet van grijs Donau graniet en kan worden bereikt via 7 treden die het gehele bouwwerk omringen. Op de zuidelijke gevel van het gedenkteken is een 5 meter hoge Amerikaanse arend aangebracht die geflankeerd wordt door 3 vrouwenfiguren; voorstellend Recht,Vrijheid en de Waarheid. De compostie wordt in balans gehouden door 13 sterren die de Verenigde Staten symboliseren. In de zuidelijke , oostelijke en westelijke binnenmuren van het Memorial/Chapel zijn 3 kaarten gebeiteld in Intarsia marmer in 18 soorten en kleuren , verfraaid met bronzen, geŽmailleerde  pijlen, insignes etc. De landkaart boven de toegangsdeur geeft een beeld van het laatste vijandelijk offensief bekend onder de naam Het Ardennen Offensief, en de daarop volgende marsen naar de Rijn in het Rijnland in Duitsland. de landkaart op de westelijke muur laat het verloop zien van de  militaire acties vanaf de landingen in NormandiŽ en de Franse Riviera tot het einde van de oorlog. Genoemd worden ook de luchtaanvallen tegen de militaire en industriŽle installaties van de vijand.

Gebeiteld in 12 grijze granieten platen aan weerszijden van het Memorial/Chapel staan de namen/gegevens van 462 vermisten.

een asterix (*) markeert degene die naderhand teruggevonden zijn.

.

Memorial/Chapel

Visitors Home

  

Cemetery

 

 Operations maps aan de muren in het Memorial/Chapel, deze zijn tot nu toe de mooiste die ik heb gezien!

 

 

Top