German Cemetery La Cambe (Fr)

Entry German Cemetery La Cambe

 

Tijdens de invasie en in het verder verloop ervan, de Amerikaanse Grave Registration dienst legde in de buurt van het dorp van La Cambe twee grote tijdelijke begraafplaatsen aan met Amerikaanse en Duitse doden. Na 1945 besloten zij hun doden te herbegraven op het kerkhof van Colleville-sur-mere (Normandy), terwijl ze de  Duitse soldaten verhuisden naar La Cambe. De begraafplaats in La Cambe met 8574 Duitse doden was destijds een van de grootste tijdelijke militaire begraafplaats van de Tweede Wereldoorlog geworden.

 

In 1954 werd tussen de regering van Frankrijk en Duitsland in een militaire begraafplaatsen overeenkomst besloten om een permanente begraafplaats te maken van La Cambe, en dat de begraafplaats werd uitgebreid tot een totale oppervlakte van 7 ha.  Na het verzamelen van de Duitse doden op vele kleinere begraafplaatsen en de talrijke veldgraven in open terrein, werd in juni 1958 het werk voltooid en vonden er 20.507 Duitse soldaten hun laatste rustplaats op de begraafplaats van La Cambe. De bouw/tuin werkzaamheden in en rondom de begraafplaats begonnen in juni 1958 en werden beëindigd in augustus 1961, op 21 September 1961 werd in aanwezigheid van tal van familieleden van de gevallen de begraafplaats in plechtige vorm ingewijd en geopend voor een ieder.....

De bezoeker betreed de begraafplaats door middel van een entreegebouw, dat 14,50 meter lang is en 6,80 meter in de breedte gemeten.  Het metselwerk bestaat uit granieten blokken, het dak is bedekt met een plaat koper.

In het midden van de begraafplaats staat een zes meter hoge grafheuvel met een aantal onbekende soldaten erin begraven, Omringd door een granieten muur en boven op een meer dan 4 meter hoog kruis van basalt steen, met aan beide zijde een ondersteunend  beeld.

De begraafplaats is verdeeld in 49 blokken, de graven worden bedekt door een platte steen met de namen van 2 soldaten erop, en verdeeld over de begraafplaats in groepjes de authentieke Duitse grijze stenen kruizen.

 

 

Onderstaande link Webpagina van de

Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge

Duitse Begraafplaats La Cambe (FR)

 

Top