German Cemetery Sandweiler (Lux)

Ingang Duitse begraafplaats Sandweiler.

 

Tijdens de zware gevechten in de winter en het voorjaar van '45 in het Luxemburgse-Belgische en Luxemburgse-Duits grensgebied, had het Amerikaanse Gravendienst onderdeel hun eigen en Duitse gevallen soldaten geborgen en in twee aparte begraafplaatsen begraven. De Duitse soldaten bij de gemeente Sandweiler en de Amerikaanse soldaten bij de gemeente Hamm.

Na beëindiging van de werkzaamheden gedaan door de Amerikaanse Gravendienst lagen er in Sandweiler 5599 soldaten begraven. De begraafplaats was verdeeld in meerdere blokken van ongeveer 300 graven met elk een klein houten kruis. In 1952 werd tussen de Luxemburgse en Duitse regering een verdrag afgesloten voor het verzorgen van de Duitse soldaten graven op Luxemburgse bodem. Ondanks door de Amerikaanse gravendienst bijeen gebrachte Duitse gesneuvelde soldaten in Sandweiler, lagen er nog in 150 verschillende Luxemburgse gemeenten 5286 Duitse Soldaten begraven. De meeste lagen in massagraven waarvan de gegevens onbekend waren. De Volksbund van Deutsche kriegsgräberfürsorge transporteerde deze lichamen later naar Sandweiler. Deze operatie gaf hun ook de mogelijkheid voor het identificeren van de doden.

Met het inrichten van de definitieve begraafplaats begon men in 1952, het was de eerste Duitse begraafplaats van de gevallenen van de oorlog 1939/45 buiten Duitsland die De Volksbund van Deutsche kriegsgräberfürsorge bouwde. De openingsceremonie vond plaats op 5 Juni 1955.

De met gras bedekte begraafplaats is in 18 blokken opgedeeld, met een totaal van 10913 graven. Natuurstenen kruizen geven de graven aan, deze werden in 1979 geplaatst en vervangde de platte naamstenen. In het midden van de begraafplaats loopt een pad naar het 5 meter hoge stenen kruis dat op een 2 meter hoge sokkel staat aan het einde van de begraafplaats, hier liggen 4829 soldaten begraven, waarvan de namen van 4014 soldaten op bronzen platen staan.  

 

 

Onderstaande link Webpagina van de

Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge

Duitse begraafplaats Sandweiler (Lux)

 

Top