Limburgs eerbetoon voor William ‘Buddy’ Dukeman

 

Op het Amerikaanse Kerkhof in Margraten werden gisteren tijdens de jaarlijkse Memorial Day (2005) de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Een dag eerder vond op veel kleinere schaal een ceremonie plaats voor een van de gesneuvelden: William Dukeman.

 

                 

 


Easy Company is voor wie de oorlogsserie Band of Brothers heeft gezien een begrip. De groep mannen die vecht in de 101e Amerikaanse Airborne-divisie is tijdens de Tweede Wereldoorlog het neusje van de zalm. Easy is erbij als operatie Overlord start, het begin van de bevrijding van Europa. Ook vecht de compagnie tijdens de Operatie Market Garden, de slag om de bruggen bij Nijmegen.
William ‘Buddy’ Dukeman is een van de mannen van Easy Company. Hij raakt tijdens de invasie van Normandië gewond, een kogel doorboort zijn kaak. Dukeman kijkt de dood in de ogen, maar maakt zich vooral zorgen over zijn uiterlijk. De door zijn collega’s als playboy omschreven soldaat is bang dat de littekens hem voor de vrouwen onaantrekkelijk maken.
Dukeman weet lange tijd aan het front te overleven en belandt op 5 oktober 1944 in het Gelderse Heteren. De 35 mannen van Easy Company stuiten daar bij toeval op tegenstand en krijgen opdracht om aan te vallen. Ze komen oog in oog te staan met twee Duitse compagnieën.
Paniek breekt uit bij de Duitsers, die vijftig mannen, bijna een derde, verliezen. Bij Easy komt één man om het leven. Een granaatscherf raakt Dukeman in het hart. Het gevecht en zijn dood zijn verfilmd in Crossroads, deel vijf van de televisieserie Band of Brothers. Dukemans opoffering is overigens niet voor niets geweest. De actie waarbij hij om het leven komt, is binnen het Amerikaanse leger nog onderwerp van oefening. Op West Point, een trainingskamp, wordt nog steeds aan ‘Heteren’ gerefereerd. Het is een schoolvoorbeeld van een verrassingsaanval. De korporaal wordt in Gelderland begraven. Pas in 1949 krijgt Dukeman een permanente rustplaats: het Amerikaans kerkhof in Margraten. De korporaal ligt daar in relatieve anonimiteit tot Peter Schroyen (37) uit Simpelveld zijn graf adopteert. „Ik ben van kleins af aan geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog, met name in de Airborne-divisie. Toen ik het boek Band of Brothers van Stephen Ambrose las, wilde ik perse het graf van Dukeman adopteren.” Speurwerk van de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten leert dat er geen beletsel is om Schroyen adoptant te maken. „Ik had twee wensen. Het eerst was het graf adopteren, het tweede in contact komen met nabestaanden van Dukeman om hen te laten weten dat iemand voor zijn graf zorgt.”
Schroyen komt tijdens zijn zoektocht naar informatie over Dukeman op het pad van Bernie van Doorn (25) uit Hilversum. Van Doorn deelt de fascinatie van Schroyen voor Dukeman en heeft eind 2005 in Heteren al een monument voor Dukeman opgericht.

 


Samen gaan de mannen op zoek naar nabestaanden. Ze vinden Dukemans schoonzus en een aantal nog in leven zijnde neven en nichten. Het contact leidt ertoe dat afgelopen zaterdag twee neven en een nicht in Margraten aanwezig waren bij een vlagceremonie. Tijdens die ceremonie werd een vlag die zes decennia geleden op de kist van Dukeman lag officieel overgedragen aan zijn nabestaanden. Daarmee krijgt de met twee Purple Hearts gedecoreerde Dukeman het eerbetoon dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog verdiende.

 

 

Top