American Cemetery Margraten (NL)

(Photo, courtesy of Sean Kille)

 

Adoptie Idee! Alvin Brodbeck Akkers van Margraten Aubrey Brumley Buddy Dukeman Cemetery Story Don Marsh Foto's Bianca Frank Medeiros Frenk Lahaye Frederick Coldicott Gen. Maurice Rose George Brouillette Gezichten bij Kruisen Glenn Byrom Harold N. Lambert Henri Chapelle Hub Bessems Hughlan L. Moore Jefferson Wiggins John S. Hemstreet John Rutherford Joseph Shomon Joseph Shomon Fam. Kevin and Kevin Leo Lichten Leon Blom Nieuwsbrieven Memorial Day Memorial Center Media/Adoptie Michael Beach Michael de Febio Mieke Kirkels Old Hickory Movie Onbekende Soldaten Patrick F. Murray Peter Schrijvers President Bush Raymond P. Kelly Richard A. Knott Shannon E. Estill Thomas Petrie Vrouwen (Margraten) Walter Huchthausen Winter Foto's 17th Airborne Div.

Deze begraafplaats beslaat ruim 26ha voormalig akkerland. op 13 september 1944 werd deze plek bevrijd door eenheden van de 30th Infantry Division van het eerste Amerikaanse leger tijdens de opmars naar de Roer in het Roergebied in Duitsland. Dit ereveld was een van de eerste begraafplaatsen waar in Duitsland gesneuvelde Amerikaanse militairen werden begraven. Op 10 november 1944 nam het 9de Amerikaanse leger de begraafplaats in gebruik. Uit eerbied en dankbaarheid heeft de Nederlandse regering de grond in eigendom genomen en in eeuwigdurende gebruik afgestaan. De ingang tot het ereplein wordt geflankeerd door het bezoekersgebouw in het zuiden en het museum in het noorden. In het museum zijn 3 landkaarten gebeiteld in Romaans travertijn, verfraaid met moza´ek en bronzen geŰmailleerde pijlen, insignes etc. De grote landkaart aan de noordzijde laat het verloop zien vanaf de landingen in NormandiŰ tot het einde van de oorlog.

De begraafplaats is in 16 vakken A t/m P verdeeld. de vakken zijn onderling gescheiden door de promenade en de graspaden. de 8301 grafstenen zijn geordend in parallel lopende bogen die zich uitstrekken langs de brede gazons. van de 106 onbekenden konden de stoffelijke overschotten nooit worden ge´dentificeerd. Ongeveer 43% van de militairen die destijds hier en op andere begraafplaatsen in de buurt tijdelijk werden begraven, hebben nu hun rustplaats op Margraten. De meeste van hen gaven hun leven tijdens de luchtlandings- en grondoperaties om het oosten van Nederland te bevrijden, de opmars door Duitsland over de Roer en Rijn en tijdens de luchtoorlog boven deze streken. In niet minder dan 40 gevallen werden 2 broers naast elkaar begraven. Een steen geeft het gemeenschappelijk graf aan van 2 onbekenden. Op de top van de heuvel, in de as van de promenade, staat de vlaggenmast. Het ereplein en zijn spiegelvijver strekken zich uit van de trappen tot de toren. Gebeiteld in de noordelijke en zuidelijke muren staan de namen van de 1722 vermisten van de land-luchtstrijdkrachten

De architecten van de begraafplaats en het monument waren Shepley, Bulfinch, Richardson and Abbott, uit Boston, Massachusetts. De bronzen groep voor de toren is ontworpen door Joseph Kiselewski ui New York. De tuin en landschaparchitecten waren clarke, Rapuano en Halleran eveneens uit New York. De aanleg van de begraafplaats en gedenkteken was gereed in 1960. De inwijdingsceremonie werd gehouden op 7 juli 1960. 

 

Aerial view Margraten Cemetery 1946/47

 

 

Aerial view Margraten Cemetery 1960

 

 

 

Aerial view Margraten Cemetery 2011

             

 

 

Gastenboek/Guestbook

 

Please Sign!

 

 

Top